Windkracht 10

Het waaide op de dag na onze aankomst meer dan verdienstelijk op Texel. Windkracht 10 was het dan wel niet, maar in combinatie met de gestaag vallende regen viel mijn verjaardag toch aardig in het water. Gelukkig wist de geraadpleegde weerman te melden dat we niet hoefden te wanhopen. Het zou de rest van de week een stuk beter zijn. Vier dagen later verraste het weer me alsnog onverwacht.

We togen naar het Maritiem- en Juttersmuseum Flora een paar kilometer van de plek waar we een huisje hadden gehuurd. De zon scheen volop en de truien en regenjassen hadden we aan de kapstok laten hangen. Op het terrein was een nieuw gebouw verschenen: een fraai ogend paviljoen dat vanboven op de kajuit van een boot van de TESO (Texelse Eigen Stoomboot Onderneming) leek. De historie van het vaarbedrijf waarmee je naar en van Texel kunt, werd daar uit de doeken gedaan.

Mijn vrouw plofte buiten op een bankje neer met onze hond aan haar voeten en ik liep het TESO-paviljoen in. Rechts om het hoekje zag ik een rood stoplicht bij een deur met daaronder een bordje waarop te lezen viel dat die deur zich automatisch zou openen als het licht op groen sprong. Er mochten acht mensen naar binnen. Het rood werd groen, de deur ging open en ik stapje de donkere ruimte binnen. De toegang sloot zich na een paar seconden en ik was helemaal alleen. Ik ging op een bankje zitten en keek naar het scherm voor me. De geschiedenis van de TESO kwam tot leven.

Totaal uit het niets brak er plotseling een gigantisch noodweer los. Het scherm voor me versplinterde en ik waaide bij windkracht 10 bijna van mijn stoel. Een deur rechts van me begon oorverdovend hard te klepperen en er denderde een etenskarretje door de ruimte. Ik snakte naar adem en moest zorgen dat ik wegkwam.

Net zo plotseling als het natuurgeweld begonnen was, stopte het ook weer. Het scherm was ineens niet meer gebroken. De verteller gaf te kennen dat het op zee dus op deze manier kon stormen en hij wenste me nog een fijne dag verder.
Als verse achtenzestigjarige was ik toch graag een beetje voorbereid geweest op de imponerende special effects.