Verslavingsgevoelig

Ik heb de afgelopen zevenenzestig jaar meer dan voldoende tijd gehad om een paar slechte eigenschappen te ontwikkelen. Zo is het me zonder al te veel inspanning gelukt om verslavingsgevoelig te worden. Het moet rond mijn zestiende zijn geweest dat ik begon met het binnenwerken van teer en nicotine.

Toen ik thuis voor de tv een shagje draaide uit mijn eerste zelf gekochte buil, die aanstak en de kamer dapper in de rook zette, verhief mijn moeder haar stem vanaf de eetkamertafel waar ze altijd zat.
‘Wat komt er boven je hoofd uit?’, vroeg ze verschrikt.
Ik draaide me naar haar toe en liet haar mijn professioneel gedraaide sigaret zien.
‘Oh, je bent gaan roken’, grinnikte ze. ‘Ik dacht dat je haar in de fik stond.’
Meer woorden werden er niet aan vuil gemaakt. Zelf stak ze ook maar weer een sigaret op.

Negen jaar geleden kocht ik mijn laatste buil shag. Omdat ik mijn verslaving flink getraind had, kon ik niet zonder alternatief en stapte ik over op de e-sigaret. Dat was veel gezonder hoorde ik van alle kanten. Vanaf de eerste trek vond ik het lekker. Ik schreef er stukjes over en kocht een T-shirt met de opdruk ‘keep calm and vape on’. Dik tevreden was ik met de situatie. Ik was én gezonder én goedkoper aan het ‘roken’ geslagen.

Ik had de e-sigaret natuurlijk al lang geleden af moeten zweren, maar ik moest zo nodig wachten op onze regering. Die doet er de laatste tijd werkelijk alles aan om het gebruik ervan zo moeilijk en onaantrekkelijk mogelijk te maken. De handel mag sinds kort online niet meer verkocht worden en smaakjes mogen vanaf 1 januari komend jaar ook niet meer. Ik ben een ananas- en perzikliefhebber op dat gebied, zodat ik nu met de gebakken peren zit.

Liquid heet het spul dat je gebruikt voor in de e-sigaret. Vloeistof dus. Ik heb nog zes kleine flesjes waar ik nog een paar weken mee vooruit kan. Dan is het voorbij. Dan zal ik een tijdje behoorlijk chagrijnig rondlopen. Afkicken blijft voor een verslavingsgevoelig iemand een lastig proces.

Ruim veertig jaar heb ik gerookt en bijna tien jaar heb ik daarna aan de e-sigaret gelurkt. Het wordt de hoogste tijd dat ik die laatste afhankelijkheid ook de baas ga worden. Het zal wat kruim gaan kosten, maar gelukkig heb ik nog een riedeltje andere verslavingen waar ik mijn dagen prima mee gevuld kan krijgen.