Verboden verder te lezen

Ze was een dagje met een vriendin naar Maastricht. Toen ik in haar appje las dat ze in de prachtige boekhandel Dominicanen waren aanbeland, voelde ik een steek van jaloezie, maar de pijn verdween al bij de volgende zin. ‘Ik breng een mooi boek voor je mee’, schreef ze. Dat was een liefdevol en spannend gebaar, hoewel het er ook eentje met een groot risico was. Weet mijn vrouw welke boeken we allemaal in huis hebben? Nee, op haar eigen favorieten na heeft ze geen flauw benul.

Het was perfect. In cadeaupapier ook nog. Niet één boek, maar twee. Ik was blij, gelukkig en in mijn nopjes. Mijn kleine probleem hield ik wijselijk voor me. Een paar gefrustreerde hersencellen hadden een tijd terug hun kont tegen de krib gegooid. Een boek openslaan lukte nog prima, maar een bladzijde of drie tot me nemen ging al een stuk lastiger. Keer op keer liep ik na een paar pagina’s tegen een gigantische versperring aan met het denkbeeldige bord ‘Verboden verder te lezen’. Ik probeerde het steeds opnieuw met een ander boek. Drieëntwintig ‘verboden’ boeken kwamen er op een stapel te liggen. Het trieste resultaat van enkele maanden sabotage in mijn hoofd.

Het eerste cadeauboek van mijn vrouw sla ik goedgemutst open. Het is echt iets voor mij en ik begin enthousiast te lezen. Na vier bladzijden verdwijnt ook dit boek op de stapel. Drieëntwintig plus één is vierentwintig reken ik snel uit. Ik gooi mijn frustratie op Facebook en krijg meteen een boekentip die me absoluut uit de put zal helpen. Gelukkig staat dat boek op mijn e-reader. Het zijn 752 bladzijden zie ik en dat doet me de wenkbrauwen fronsen. Ik google en ontdek dat het een voormalig DWDD-boek van de maand is. Maarten ‘t Hart vindt het op YouTube dan weer helemaal niks.

Ik lees vijf bladzijden, drie zinnen en acht woorden als het bord ‘Verboden verder te lezen’ weer opdoemt. Dat is nummer vijfentwintig van de aan de kant gegooide boeken en het feestje is compleet. Ik denk dat ik, om deze zilveren mijlpaal groots te vieren, mezelf maar eens een mooi boek cadeau doe.

9 gedachten over “Verboden verder te lezen”

  1. Dát zal het zijn, mijn lees pogingen lopen ook nog een beetje stuk, waarschijnlijk dat bordje niet gezien en bleef ik het dus vruchteloos proberen, dat bord moét op een hek gestaan hebben waardoor het een barrière werd. Eerstvolgende poging let ik op en ga het bord proberen om te keren.

Reacties zijn gesloten.