Superbedankt, ouwe knar

In mensenleeftijd mag hij gerust bejaard genoemd worden. Hij komt gelukkig uit deze eeuw want anders waren er binnenkort problemen ontstaan met zijn vochtinname. De benzinepompen hebben nieuwe stickers gekregen en die van ons mag nu het smaakje E5 naar binnen werken. Voor het aankomende E10-drankje hoeft ie niet écht bang te zijn. Zijn leidinkjes kunnen het nog net aan, maar veel scheelt het niet.

Hij begon ineens behoorlijk te rammelen, te piepen en te stotteren. In plaats van dat we hem vriendelijk maar meedogenloos bedankten voor de bewezen diensten, kreeg hij een nieuwe koppeling en werden er wat krakende onderdelen gemasseerd. Geen idee waar een krukas voor dient maar ook die kreeg een bemoedigende aansporing. Het kostte een paar stuivers, maar na het opknapbeurtje scheurde hij weer als een Porsche van twee maanden oud over de keien, klinkers en kinderkopjes. En dat voor zo’n oude Citroën. Om hem – vanwege al dat gefriemel aan zijn ingewanden – eens goed te verwennen, klopten we zijn matjes uit en sopten we hem van buiten lekker af.

Rond de kerst zal hij ingefluisterd krijgen dat het autokerkhof nog voor de zomervakantie zijn eindbestemming is. Zijn dappere opleving is tijdelijk weten we. Volgend jaar wordt onze ouwe knar twintig. Hoewel hij smerig ongelood 95 via een slangetje toegediend krijgt, is hij steeds super voor mens, dier en dingen geweest. Altijd stond hij zonder morren klaar. Nooit hoorde je hem klagen als hij een labrador of schoonmoeder op de achterbank gekieperd kreeg. Ook als er kerstbomen, kapotte fietsen of te veel vakantiekoffers in zijn kofferbak gepropt werden, weigerde hij te kreunen of te zuchten.

We laten hem nog een half jaartje op zijn gemak uitbollen en genieten van het Brabantse land. Dan zullen we hem, voor zijn honderd afscheidskilometers, zeven liter superbenzine te drinken geven. Je gunt zo’n trouwe auto toch iets lekkers voordat hij definitief het loodje legt.

Nog twee stukjes in deze categorie :

Bang in het donker

Bang in het donker

Ik zal en moet altijd de kortste weg zien te vinden. Hoe sneller van hot naar her, hoe liever. Een rare gewoonte als je nagaat ...
Strand Texel

Het regent, het regent

Het was pauze en ik constateerde met grote tevredenheid dat ik mijn brood vergeten was én dat de achterband van mijn fiets lek stond. Ik ...

16 gedachten over “Superbedankt, ouwe knar”

Reacties zijn gesloten.