Steun je boekhandel

De boekhandel in ons dorp is al meer dan een jaar geleden verdwenen. Ruim een halve eeuw kocht ik er mijn boeken. De klap kwam hard aan toen de deur definitief op slot ging. Ik vertikte het om bij die internetgiganten leesvoer te bemachtigen. Ik moest op zoek naar een nieuwe lokale boekhandel. Niemand had me verteld dat zo’n boekhandel per se om de hoek moest liggen. Ik koos die op ruim vier en een half uur reisafstand. Met de auto en de boot. Als we op het eiland waren, kocht ik er daar sowieso altijd een paar boeken. Vanaf nu zou dat ook online gaan gebeuren. Ik had mijn nieuwe lokale boekhandel gevonden: Nauta Boek op Texel. Die schitterende winkel op tweehonderddertig kilometer van onze voordeur.

‘Ik koop een boek bij onze nieuw lokale boekhandel’, meldde ik aan mijn vrouw. ‘De boekhandels hebben het retezwaar.’
‘Ja, triest’, zei ze.
‘Je leert nu schaken uit dat tijdschrift van 1953, maar ik ken een geweldig boekje dat nog véél ouder is.
‘Ik vermoed dat je me aanstonds mee zult delen welk boekje dat is.’
‘Heb geduld, liefde van mijn leven, want ik heb altijd een kleine aanloop nodig.’
‘Wel een beetje tempo graag; de aardappelen zijn bijna gaar.’
‘Het is ‘Oom Jan leert zijn neefje schaken’ van Albert Loon en Max Euwe. Een boekje uit 1935. Max Euwe was wereldkampioen.’
‘Ik weet wie Max Euwe is.”
‘Je zou met ‘De slimste mens’ mee moeten doen.’

Toen ‘Oom Jan’ uitgepakt naast het schaakbord op tafel lag, schoot het me pas te binnen. Ik spurtte naar boven en kwam na achtenvijftig seconden met drie andere schaakboeken weer beneden. Ik weet waar alles staat in mijn biebje, maar ik was alleen even vergeten dát ze er stonden.
‘Ik wist niet meer dat ik deze had.”
‘Geeft niets’, zei mijn vrouw, ‘de boekhandels hebben het niet gemakkelijk en ‘Oom Jan’ lijkt me een heerlijk boekje om me verder in het schaken te bekwamen. Ik ben er blij mee.’
‘Ik heb trouwens ook een nieuw schaakbord besteld, zei ik.
Ze glunderde.
‘Ook bij de boekhandel?’
‘Vergeet die opmerking van ‘De slimste mens’ maar.’

Boekhandel

De boekhandels zijn vanwege corona nu ook dicht. De campagne ‘Steun je boekhandel’ is broodnodig. De lokale boekhandels móéten het overleven. Ik bestelde dus nóg een schaakboek bij onze boekhandel.
‘Maar we hebben er nu al vier’, meende mijn vrouw niet geheel onterecht op te moeten merken.’
‘Deze heeft heel mooie illustraties en ik doe het niet alleen voor jou hoor.’
‘Voor jezelf natuurlijk.’
‘Nee, voor onze boekhandel op Texel. Je wilt er toch niet aan denken dat die ooit gaat verdwijnen omdat wij er nu niets kopen. Ik zal het je nog sterker vertellen: als die er straks niet meer is, kom ik nooit meer op Texel. De zee en het strand kunnen me gestolen worden. Ik kom er alleen voor die geweldige boekhandel.’
‘Dat geloof ik niet.’
‘Oké, maar zonder Nauta Boek had ik die wereldreis de afgelopen kwart eeuw écht geen dertig keer gemaakt. Hoogstens twintig.’