Elyn Collie

De Ster die nooit dooft

Onze Schotse collie werd geboren in de kennel Star of Middle-Earth waar ze het nestnaampje Bright kreeg. Op haar dierenpaspoort kwam dus Bright Star of Middle-Earth te staan: Heldere Ster van Midden-aarde.
Uit de verhalen van J.R.R. Tolkien is Midden-aarde een continent waar ook elfen leven. De elfen begroeten elkaar met ‘Elen síla lúmenn’ omentielvo’: ‘Een ster schijnt op het uur van onze ontmoeting’.
We waren direct verkocht toen we onze pup voor het eerst zagen en we gaven haar als roepnaam het begin van die elfse zin: Elen. Onze Ster zou ze worden. Een klein beetje sjoemelden we: van de tweede e maakten we een Griekse y. Elyn was een aandoenlijk viervoetertje en groeide op tot een geweldige hond. Aanhankelijk, trouw, slim en vriendelijk.

Een aantal maanden geleden werd ze ziek. Ze begon over te geven. Het leek mee te vallen. Ze kreeg wat pilletjes voor haar maag en het zou snel beter gaan, was de verwachting. Toch bleef ze overgeven. Ze kreeg een bloedonderzoek dat gevolgd werd door een echo. Haar ziekte bleef een raadsel. Onder narcose kreeg ze een slang door haar keel om verder te kunnen kijken. Er werden biopten genomen. De ontlasting werd onderzocht. Dierenartsen in drie verschillende praktijken konden haar niet genezen. Ze bleef maar overgeven en afvallen. Ze was op en vermagerde steeds meer. Alleen witte vis lustte ze nog. Haar lichaam nam niets meer op.

We hebben die verschrikkelijk moeilijke keuze moeten maken. Haar welzijn stond voorop. Pijn mocht ze niet lijden. Rustig is ze ingeslapen. Komend jaar zou ze pas tien geworden zijn. Dat we afscheid van haar moesten nemen, doet pijn. Al die jaren heeft ze haar stralende licht over ons laten schijnen. Intens hebben we van haar gehouden.
Een ster schijnt op het uur van onze ontmoeting. Elyn scheen voor ons. Altijd. Iedere dag opnieuw. Ze zal blijven schijnen op elk moment dat we aan haar denken.

Lieve, trouwe Elyn: ‘Hantanyel órenyallo (bedankt uit de grond van onze harten) voor de geweldige hond die je voor ons wilde zijn.’
Ook al zien we je nooit meer rennen, springen en kwispelen en horen we je nooit meer vrolijk blaffen: je blijft onze stralende Ster die nooit zal doven.

Om nog een stukje te lezen :

fabeltjeskrant

Uit de Fabeltjeskrant

Het zonnetje scheen lekker en dus werd me verzocht om deel te nemen aan een boswandeling voor twee personen. We ontwaarden zeshonderd meter bosinwaarts een ...
Kip

Als een kip zonder kop

Het ovale geval dat een kip uit haar achterwerk laat vallen, is razend populair. De eierconsumptie ligt op zo'n vier stuks per Nederlander per week ...

44 gedachten over “De Ster die nooit dooft”

  1. Mooi stukje over Elyn❤️ Ze was inderdaad een hele lieve , intelligente en super sociale hond. Zal de wandelingen met haar erbij erg gaan missen. Wat zal het stil zijn in huis. Haar vaste plekjes in huis zullen nu heel leeg aanvoelen. Heel veel sterkte en kracht voor jullie allebei. Het is toch een gezinslid die nu weg valt?

    1. De leegte is nu onwerkelijk. Heel stil. Geen laatste rondje zo meteen. Zelfs in de regen nu had ik dat het liefst gedaan.

  2. Oh Mies, wat erg. Zoveel pijn en verdriet. Veel sterkte voor je vrouw en jou. Elyn blijft in jullie harten. Weet verder niets te zeggen…weet wel hoe het voelt.

    1. Hoe mooier de band hoe zwaarder. Maar het zegt ook alles over hoe ze was. Dat zullen we altijd mee kunnen blijven dragen.

    1. Dank je wel. Het valt inderdaad niet mee maar we kunnen er met liefde aan terug blijven denken. Dat is veel waard.

Reacties zijn gesloten.