Pechvogels

Ik hou van pechvogels. In boeken, in films en in voetbal. Nu heb ik met voetballen tegenwoordig bar weinig affectie, omdat ik er op mijn leeftijd achter ben gekomen dat het trappen tegen ballen en enkels voor een lullig bekertje minder urgent is dan oververhitte supporters en voetbalbobo’s ons willen doen geloven.

Omdat we een weekje op Texel vertoefden en we daar de afstandsbediening niet konden vinden, had ik geen idee hoe het er bij het EK-voetbal aan toe ging. Thuisgekomen voelde ik geen enkele behoefte om het toernooi alsnog te gaan volgen. Tegenover mijn vrouw deed ik toch maar alsof, omdat ik bij geveinsde interesse ongegeneerd lekker languit op de bank zou mogen liggen.

Ik hou van de pechvogels. Van diegenen die zó hun best doet, maar toch hopeloos de mist ingaan. Door toedoen van zichzelf of door het onvermogen van anderen. Hoewel het toernooi nog lang niet voorbij is, zag ik al diverse voetballers die ik graag in de troostende armen had willen sluiten.

Barnabás Varga uit Hongarije met zijn hersenschudding en botbreuken vanwege zijn aanvaring met een Schot.
Luka Modric, de achtendertigjarige geweldenaar die met zijn Kroatische maten verslagen het toernooi moest verlaten.
Joey Veerman, de voetballer die tien kilometer boven mijn woonplaats een profcontract heeft. De man met de splijtende pass die nu plotseling kortsluiting had tussen zijn hoofd en benen.
Romelu Lukaku, mijn persoonlijke favoriet. Die ondanks zijn prachtige naam, krachtige lichaam, blinkend hoofd, zwarte baard en ongeëvenaarde techniek drie heerlijke doelpunten afgekeurd zag worden.

Eén van mijn grootmoeders kwam uit België. Ze had zo’n sterke genen dat ik me meer Vlaming dan Nederlander voel. Vandaar dat ik hoop, nee wéét, dat Romelu Lukaku nog elf doelpunten maakt. De drie doelpunten tegen achtereenvolgens Frankrijk (achtste finale), Portugal (kwartfinale) en Spanje (halve finale) zullen redelijk te nemen hordes zijn. Die laatste twee doelpunten in de finale tegen Nederland – zonder Joey Veerman – gaan iets meer kruim kosten, maar dat Romelu Lukaku het ‘m gaat flikken, staat voor mij absoluut vast.