Misdaden – Ferdinand von Schirach

Ik ben geen liefhebber van true crime zodat ik met wat gemengde gevoelens aan de verhalenbundel van strafpleiter Ferdinand von Schirach begon.
Het is maar de vraag in hoeverre de elf verhalen werkelijk zo gebeurd zijn. Waarschijnlijk zit er een hoop fictie in verweven. Maar feitelijk doet dat er ook niet toe.
Wat er wel toe doet, is de indringende kijk die Von Schirach geeft in de beweegredenen en omstandigheden die iemand er toe brengen om een misdaad te begaan.

Misdaden

De verhalen zijn stuk voor stuk bijzonder met enkele juweeltjes van uitschieters. Ferdinand von Schirach schotelt de lezer geen proza voor met zinnen van halve bladzijden. Hij schrijft snel en indringend met korte zinnen. En dat werkt omdat Von Schirach een begenadigd schrijver is.

Binnen een alinea zit je in de verhalen waarbij verbijstering, medeleven en ongeloof om voorrang vechten.
Het laatste verhaal ‘De Ethiopiër’ is de goedgekozen uitsmijter die je van ontroering het boek dicht doet slaan.

4 out of 5 stars

Om nog een stukje te lezen :

Wat ik nooit eerder heb gezegd Celeste Ng

Wat ik nooit eerder heb gezegd – Celeste Ng

Literatuur /
Lydia is dood. Maar dat weten ze nog niet.Zo begint het indrukwekkende boek van Celeste Ng. Een rauwe binnenkomer waardoor ...
De kunst van het rijden in de regen - Garth Stein

De kunst van het rijden in de regen – Garth Stein

Literatuur /
Autoracerij als metafoor voor filosofisch-spirituele bespiegelingen, dramatische familieomstandigheden en een hond die het verhaal vertelt.Je zou een draak van een ...

Reageren? Graag!