Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman

In 1968 verruilde ik de korte broek voor een lange en verliet met tegenzin de lagere school. Boeken lezen werd een verplichting en de lol ging er behoorlijk vanaf. Ik zat tegen Albert Camus, Franz Kafka en William Shakespeare aan te hikken. Geen Arendsoog, Pim Pandoer of Old Shatterhand meer. Na de middelbare school kwam ik jarenlang niet veel verder dan af en toe een detective van Agatha Christie of Ellery Queen. Van heel veel jeugdboeken hoorde of zag ik nooit iets.
Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman kwam met mijn vrouw mee, samen met nog een riedeltje andere boeken van deze schrijfster. Mijn vrouw vindt haar geweldig. Ik kon er weinig zinnigs over zeggen, want ik las nooit iets van Thea Beckman. We leenden het boek uit, maar het kwam nooit terug. Mijn vrouw vond ergens een nieuw exemplaar. Ik las het nog steeds niet. Een paar weken geleden kregen we het ook nog eens cadeau. Ik vond dat ik maar eens een poging moest maken nu we twee exemplaren in ons bezit hadden.

De vijftienjarige Dolf Wega komt door een tijdmachine terecht in de Middeleeuwen. Zijn bedoeling is om een paar uurtjes een riddertoernooi in Frankrijk bij te wonen, maar het gaat grandioos fout. Dolf komt midden in Duitsland in een Kinderkruistocht terecht en kan niet meer terug naar de 20e eeuw. 8000 kinderen zijn op weg naar Jeruzalem om de Saracenen te verdrijven. De uitverkoren schaapherder Nicolaas zal de Middellandse zee doen splijten zodat het kinderleger over kan steken. Als de bezetters van Jeruzalem al die vrome kinderen zien, zullen ze zonder tegenstand op de vlucht slaan. Dat is wat ze die duizenden kinderen hebben verteld en wat ze voor waar aannemen. Het is echter de bedoeling van de meegereisde nepmonniken dat ze de kinderen in Genua als slaven verkopen. Tijdens de tocht worden de kinderen aangevallen, lijden ze honger en kou en krijgen ze te maken met ziektes. Velen zullen de tocht niet overleven. Dolf Wega zorgt er met enkele trouwe kompanen voor dat de zogenaamde monniken het onderspit delven en dat de kinderen die het gered hebben zicht krijgen op een betere toekomst.

Het idee dat het hoofdzakelijk kinderen waren die de Kinderkruistochten ondernamen, is sinds 1977 op losse schroeven komen te staan. Het Latijnse pueri bleek toch iets anders opgevat te moeten worden. Merendeels zouden het ontheemde boeren en jongeren geweest zijn die die tochten maakten. Voor het fascinerende verhaal van Thea Beckman maakt het eigenlijk niet zo veel uit. Het gaat erom hoe er in de Middeleeuwen gedacht en geleefd werd. Hoe religie, armoede en ziektes de levens van de mensen domineerden.
Kruistocht in spijkerbroek is een fenomenaal jeugdboek over vriendschap, ontberingen en doorzettingsvermogen. Over manipulatie, strijd en opoffering. Thea Beckman ontving in 1974 voor Kruistocht in spijkerbroek de Gouden Griffel en de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek.

Waardering: 4 uit 5.

Ik ga meer van Thea Beckman lezen. Ik ga sowieso meer jeugdboeken lezen. Ik heb er te veel gemist. Een mens is nooit te oud voor al die prachtige verhalen. Verhalen waar hij misschien de kalenderleeftijd niet meer voor heeft, maar die hij niet ongelezen mag laten.

32 gedachten over “Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman”

  1. Hoewel ik tegenwoordig niet meer aan lezen toekom las ik vroeger graag en veel .Thea Beckman was in mijn jeugd nog niet aan de orde , toen waren er trouwens zelden boeken in huis, dat is pas uit mijn
    “getrouwde tijd”toen ik o.a. ook Agatha Christie of Ellery Queen verslond.
    Later las ik alle Biggles pockets die Henk nog van vroeger had, jongensboeken maar zeker ook lezenswaardig. Maar wie weet kom ik ooit , later, nog aan Thea Beckman toe;-)

  2. Michel, goed weergegeven, wat wordt het volgende…
    Pippi verovert opnieuw de harten van jong en oud?

Reacties zijn gesloten.