Kieft – Michel van Egmond

Toen ik de boeken Topshow en Gijp van Michel van Egmond gelezen had, nam ik me voor om Kieft dan ook maar een keer aan het rijtje toe te voegen. Het kwam er steeds niet van. Na de EK-winst van het Nederlands elftal in 1988 had ik als 32-jarige voetballiefhebber hossend en drinkend de nacht doorgehaald. Kieft was toen 26. Hij scoorde in dat EK de legendarische goal tegen Ierland. Die kopbal van Kieft zorgde ervoor dat Nederland een ronde verder kwam en het toernooi kon winnen. Ik had op 26 juni 1988 een kater.

Een paar weken geleden zag ik in mijn linkerooghoek Kieft staan in de kringloopwinkel. Kieft niet zelf natuurlijk maar het boek van Michel van Egmond. Voor twee euro mocht het boek met me mee naar huis.
Na Gijp in 2013 won Van Egmond een jaar later met Kieft opnieuw de NS Publieksprijs. Ook Kieft is weer een makkelijk en plezierig leesbaar boek vol met voetbalanekdotes.  Maar vooral is het toch een boek van de strijd die de (te) bescheiden mens Kieft moest voeren tegen zijn jarenlange angstvallig verborgen gehouden drank – en cocaïneverslaving.

Kieft is een indringend relaas van een sympathieke voetballer die, ondanks alle successen die hij meemaakte, in de voetbalwereld toch niet echt op zijn plek leek. Michel van Egmond ziet met Kieft opnieuw kans om een mooi en soms aangrijpend portret van een sportman te schetsen.

Af en toe is het wel een tikkeltje langdradig en lees je iets te vaak te veel van hetzelfde. En die beroemde kopbal tegen Ierland, waar iedereen het nog altijd met Kieft over heeft, komt zo vaak terug in het boek dat het me eerlijk gezegd tegen het einde wat op mijn zenuwen begon te werken.

Waardering: 2.5 uit 5.

Nog twee stukjes om te lezen :

Topshow - Michel van Egmond

Topshow – Michel van Egmond

In al die jaren dat het op de buis is, zal ik Voetbal International misschien een keer of drie in zijn geheel gezien hebben. Een ...
Toen ik je zag - Isa Hoes

Toen ik je zag – Isa Hoes

Vanaf het moment dat in 1990 Goede tijden, Slechte tijden (GTST) op tv kwam, miste ik twee jaar lang op de vroege avond geen enkele ...

4 gedachten over “Kieft – Michel van Egmond”

Reageren mag altijd