Ik, Frederic Brandnetel – Doornaert & Van der Leest

Doornaert & Van der Leest zijn neoliteraire auteurs zoals op de achterflap van Ik, Frederic Brandnetel te lezen valt. Het boek is het bijzondere resultaat van een schrijfproces waarbij de schrijvers elkaar niet in levenden lijve zagen. 

Frederic Brandnetel is behept met genen die hem naar grote hoogtes stuwen maar die hem ook ver de afgrond in laten donderen. Hij is een briljant filosoof – die zelfs de Nobelprijs voor de literatuur krijgt – maar ook een man van wie de lustgevoelens en drank- en eetgewoontes op zijn zachtst gezegd behoorlijk onalledaags zijn.
Frederics omgang met diverse dames en zijn buitensporige levensstijl blijken niet uit de lucht zijn komen vallen. Aan het verrassende eind van het boek zal blijken waarom. Nee, Frederic Brandnetel is geen alledaags figuur maar wel één die een verpletterende indruk achterlaat.

Mark Doornaert en Rolf van der Leest hebben kans gezien om psychologie, filosofie en erotica samen te brengen in een volstrekt origineel werk. De schrijvers schuwen het gebruik lastige woorden niet maar toch passen die wonderwel in het heerlijk lopende verhaal. Taalkundig en stilistisch is Ik, Frederic Brandnetel een genot om te lezen. Dat het er af en toe ferm aan toe gaat – vooral op het vlak van de erotiek – is soms wat lastig te behappen als je geen echte liefhebber van seksueel vuurwerk bent. De karakters van Frederic, zijn broer Jo (Joe genoemd) en de dames waar hij het één en ander mee beleeft, staan als een huis.
Ik, Frederic Brandnetel meandert door de tijd maar blijft steeds goed te volgen. Een prima roman die naar meer smaakt. De cover tot slot is het indringende werk van de kunstenares Catharina Bettens genaamd ‘De Ontsteltenis’.

Waardering: 3 uit 5.

Nog twee stukjes om te lezen :

Het leven van Pi - Yann Martel

Het leven van Pi – Yann Martel

Pi's vader verkoopt de dierentuin die ze bezitten in India om te kunnen verhuizen naar Canada. Het gezin steekt met een aantal gehouden dieren de ...
De allestafel - Thomas Heerma Van Voss

De allestafel – Thomas Heerma Van Voss

Het debuut van Thomas Heerma Van Voss kun je met 142 bladzijden kwantitatief geen groots boek noemen maar kwalitatief is het een werkje om je ...

11 gedachten over “Ik, Frederic Brandnetel – Doornaert & Van der Leest”

 1. Ik mocht het voorwoord en de achterflap recensie schrijven. Ik sluit mij helemaal aan bij de recensist hierboven.
  Ook is was “nagalmend verbijsterd over het verhaal, maar zeker over het plot die de lezer verbluft achter laat”. Een werkelijk juweel in de boekenkast.

  Marti Jansen
  Schrijver/dichter/ütgever

  Beantwoorden
 2. Geachte Mies Huibers,

  Hartelijk bedankt voor deze verpletterende recensie! U toont zich overduidelijk een waar Brandneteliaan, daar u zich geenszins door onze hoofdpersoon heeft laten bedotten.

  Dit “smaakt naar meer” schrijft u en geloof het of niet: u wordt op uw wenken bediend met een dit najaar verschijnend deel 2 uit de trilogie ‘De schaduw van Jakkaru’, waar ook het door u gelezen ‘Ik, Frederic Brandnetel’ onderdeel van uitmaakt.

  Groeten, Rolf van der Leest

  Empirisch schrijver en lid van het neoliteraire duo Doornaert & Van der Leest

  Beantwoorden
  • Ik laat me af en toe verleiden tot de aanschaf van een boek van schrijvers die ik via facebook ‘ken’. Zo ook deze twee heren. In dit geval niet van Columns en Korte verhalen. Vanuit die kant heb ik de boeken van Anne, Anke, Irma, Ingrid en Michelle gelezen. Tot op heden nog zeker niet teleurgesteld.

   Beantwoorden

Reageren mag altijd