En van je hela, hola

Ik beluister het nummertje ‘En van je hela, hola, houd er de moed maar in’ nog maar een keer. Het valt niet mee om heel de dag positief te blijven. Hartstikke leuk zo’n pup, maar ook onverwacht vermoeiend. Ik loop al een tijdje in een vel rond dat iets te krap voor me is en Yessie schijnt dat feilloos aan te voelen.

Yessie is een slimme Collie, maar wel eentje met een gebruiksaanwijzing van ruim vierhonderd pagina’s. Voor mijn gevoel dan, want het zal nogal meevallen voor iets relaxtere types als ik.
De grootste uitdaging blijft het doseren. Veel prikkels kan ze niet hebben en zich vervelen doet ze ook niet graag. In beide gevallen zoekt ze vertier waar wij niet echt vrolijk van worden. Zie maar eens de middenweg voor d’r te vinden als goedwillend zoogdier op twee benen.

Wat is het toch een heerlijk knuffelbeest denk ik als ze rustig ligt te slapen of me een vriendelijk likje geeft. Binnen een seconde kan ze echter een totale metamorfose ondergaan. Dan verandert ze in een angstaanjagende tijger waar niets veilig voor is. Haar favoriete prooien zijn kuiten. Of die wel of niet gewassen zijn, maakt haar op zo’n moment bar weinig uit.
Bij Yessie moet ik soms aan het boek ‘Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde’ van Robert Louis Stevenson denken. De lezers onder ons weten waar ik het dan over heb.

Haar schuld is het niet. Ze is gewoon een pup. Ik moet leren om er mee om te gaan. Niet straffen, rustig blijven, uit laten razen en proberen te achterhalen wat ik heb gedaan waarom ze ineens van het padje raakt. Het valt om den drommel niet mee om het voor haar goed te doen als mens. Daarom slaak ik af en toe een diepe zucht. Ik geef het ruiterlijk toe.

Na het eten blijft ze onrustig vanavond. Er zit een irritante vlieg in de huiskamer. Ik zet relaxmuziek op die speciaal voor honden gemaakt is. Yessie geeft zich over en gaat op haar rug liggen. Even later draait ze zich op haar zij, legt haar kopje op de linker voorpoot en sluit haar ogen. Ik glimlach en val dan zelf in slaap zittend achter mijn computer. Waarschijnlijk heb ik de laatste weken wat weinig nachtrust gehad. Ik droom dat ik een gigantisch hit heb met ‘En van je hela, hola, houd er de moed maar in’.

15 gedachten over “En van je hela, hola”

 1. En dan móet ze nog in de pubertijd komen….. !
  Je was het vast een beetje vergeten hoe intensief zo’n pup je bezig kan houden . Heb je geen onaantrekkelijk luchtje dat je op de kuiten kunt smeren want zo’n kuitenbijtertje kán schade aanrichten.
  Maar wat mij betreft is dat “de beest uithangen” heel gezellig om te lezen al leef ik héus met je mee.
  Ik herinner me een tip van mijn dochter die destijds een pup had.
  Zorg dat je iets bij de hand hebt om ( vooral ongezien) naar te gooien als ze ongewenst gedrag vertoont! Nee géén kei natuurlijk, de truc is dat schrikt, ( niet een gekliefde schedel oploopt) en dat voortaan gaat associëren met ” o nee, dat moet ik niet willen”. Heel veel succes en ooit is ook deze pup volwassen. Tot die tijd sterkte.

  • Kijk, dat fleurt me weer een stuk op. Het valt niet mee en inderdaad was ik weer vergeten wat een puppy voor energie kost. Nou is Yessie wel een scheetje, maar ook een pittige dame. Een stukje lastiger dan Elyn, maar dat heeft dan ook wel weer iets. Ik denk en verwacht dat ze iets minder angstig gaat worden later. Dat was bij Elyn wel een dingetje.

  • Dat van iets gooien klopt, gewoon iets dat herrie maakt op de grond. Hoeft haar niet te raken. Een ijzer dekseltje of zoiets wat je bij je houdt en op de grond laat kletteren wanneer ze kuiten bijt. Of gewoon een strenge foei en afleiden met een kauwbot waar ze lustig haar tanden in zet. Succes!

   • Op de grond gooien werkt natuurlijk niét als je kamerbreed hoogpolig tapijt hebt. 😉 maar op plavuizen en parket werkt dat prima.

    • Dan iets dat flink rammelt. Mies is vast heel creatief! Die verzint wel iets. Zolang hij zichzelf maar niet laat vallen.

 2. Een pup is slopend en jij bent geen 25 meer geloof ik. Vind je het heel erg dat ik hier toch wat zit te grinniken? Ieder geval bedankt, ik heb nu ook dat lied in mijn hoofd. En hou vol, er komen betere tijden. Al zal het nog wel even duren. En heus, ik leef met je mee. Want een pup in huis is slopend, ik weet er alles van. Maar even vaak naar haar kijken als ze slaapt, dan weet je weer waarom je haar zo graag wilt en dat ze boft dat ze bij jou terecht gekomen is. En doe Yessie de groetjes van Mijntje en mij.

  • Ik heb de groetjes overgebracht. Ze kwispelde zelfs.. Ik heb een paar zware daagjes met d’r gehad. Gelukkig heb ik mezelf weer een beetje op de rit. Het hoort er in het begin allemaal bij. Ik zie het al weer helemaal zitten.

Reacties zijn gesloten.

De gespleten uil

Filosofie

Schapenliefde