Het leven als tragikomedie – Tim Fransen

Ze waren in geen velden of wegen te bekennen, hoewel ik me enorm op de ontmoeting verheugd had. Die vermaledijde Fransen hadden ze ingepikt en in het Louvre gehangen zodat ik voor Piet Snot naar Amsterdam was afgereisd. Geen Marten en Oopjen van Rembrandt in het Rijks Museum dus. Voor de hier verdwaalde cultuurbaar een kleine toelichting: Marten en Oopjen vormden een koppeltje uit de jetset in de 17e eeuw en onze Van Rijn maakte er twee schilderijen van die Nederland en Frankrijk samen aankochten. Ik mocht ze niet aanschouwen. Als dat geen pure tragiek was.

Tim Fransen studeerde psychologie en filosofie en is cabaretier. Een geweldige combinatie blijkt bij het lezen van Het leven als tragikomedie. Dit zeer leesbare essay schreef Fransen voor de maand van de filosofie. Het is van begin tot eind genieten van de heerlijke humor en de diepgaande filosofische bespiegelingen. Dat het leven een tragedie kan zijn, weet Tim Fransen met talrijke voorbeelden inzichtelijk te maken. Zijn pleidooi dat humor de zaak kan redden, is prettig overtuigend. Het leven kan met een beetje goede wil best een komedie worden.
Nou heb ik zelf in een ver verleden zonder veel succes een paar jaar filosofie gehad maar zo smakelijk als Tim Fransen het opdient, kreeg ik het niet eerder op mijn bord geschept. Het zal geen verbazing wekken dat ik zijn debuut Brieven aan Koos (onderschrift: avonturen van een zolderkamerfilosoof) nu ook maar aangeschaft heb en klaar heb liggen om te lezen.

Waardering: 4 uit 5.

Mijn vrouw en haar vriendin regelden treinkaartjes en toegangskaarten voor het Rijks Museum – ik blijf rillingen houden van die schrijfwijze met spatie – en lieten mij verdrietig achter omdat ik geacht werd aan de nieuwe tuin te werken. Zij zagen Marten en Oopjen wél. Prachtig, prachtig lieten ze bij thuiskomst weten. Toch was mijn vrouw mij niet vergeten. Ik kreeg een doosje Playmobil. Twee uur later, toen ik de onderdelen in elkaar had weten te krijgen, bleken het Marten en Oopjen te zijn. Ik mocht ze nu in het klein en van plastic aanschouwen. Als dat geen pure komedie was.

9 gedachten over “Het leven als tragikomedie – Tim Fransen”

Reacties zijn gesloten.

Valkenswaard,