Goede kanker bestaat niet! – Anke van Haften

Schildklierkanker is een vorm van kanker die meestal goed te opereren valt en waarbij de overlevingskans in verhouding met andere vormen van kanker hoog is.
Het wordt daarom vaak ‘goede kanker’ genoemd. Dat die benaming geheel onterecht en volkomen misleidend is, laat Anke van Haften zien in haar boek ‘Goede kanker bestaat niet!’.

‘Goede kanker bestaat niet!’ is in meerdere opzichten een bijzonder boek. Het geeft om te beginnen een eerlijke en indringende kijk in het leven van de schrijfster die met deze kanker geconfronteerd werd. Ze laat zien wat voor een enorme impact schildklierkanker op iemands leven heeft. De operaties, de naweeën daarvan, het inregelen van de medicatie en de ontelbare ups en downs passeren de revue.

Hoewel ‘Goede kanker bestaat niet!’ een persoonlijk relaas is, zal het voor iedereen die deze vorm kanker (gehad) heeft buitengewoon herkenbaar zijn.
Om zo schildklierkanker op de kaart gezet te zien worden, zal voor velen een steun in de rug zijn. Ook dat maakt ‘Goede kanker bestaat niet!’ absoluut een boek dat er toe doet.

Goede kanker

Om van zo’n belangwekkend onderwerp een leesbaar boek te maken, is er nog iets anders nodig. Goed kunnen schrijven namelijk. Anke van Haften heeft een geweldige en prettig leesbare schrijfstijl. Ze weet met haar manier van schrijven een volstrekt overtuigend beeld te schetsen van wat deze kanker met iemand doet. De emoties, de pijn, de ontmoediging maar ook de daadkracht en het doorzettingsvermogen komen bij de lezer binnen. Anke van Haften is ook in staat gebleken om daar waar het kan de relativerende humor niet achterwege te laten.

‘Goede kanker bestaat niet!’ is de terechte titel voor dit indrukwekkend en goed geschreven boek.

Waardering: 3 uit 5.

7 gedachten over “Goede kanker bestaat niet! – Anke van Haften”

  1. Lijkt me een erg mooi boek. Een hele goede vriendin van mij, Henriette, die had 2 jaar geleden ook schildklierkanker. De chemo daarvan was zeer heftig. Toen dachten ze op een gegeven moment dat het wel goed kwam. Een half jaar geleden is er opnieuw kanker bij haar geconstateerd. Nu heeft ze het in de darmen, plus het is uitgezaaid naar haar lever. Meestal is het geen goed nieuws als het uitgezaaid is, en al helemaal niet naar de lever. Hopelijk hoeft ze niet veel te lijden. En kan ze nog een poosje bij ons zijn, onder kwalitatief redelijk goede leefomstandigheden.Ik duim voor haar. Vorig jaar is mijn vader dus overleden aan slokdarmkanker. Das ook zo’n heftige tijd geweest. Helaas heb ik dus veel ervaring met kanker bij mijn dierbaren. En inderdaad, goede kanker bestaat beslist niet. Dat is zooo waar! Iedereen die er nu mee te maken heeft die wens ik heel veel sterkte en kracht toe. Liefs Patricia.

    • Ik vond het ook echt een erg goed boek. Ik wist natuurlijk al wel dat je schrijven kon maar om het zo als boek te lezen, was toch een bijzonder indringende ervaring.

Reacties zijn gesloten.