Geduld is een schone zaak

Je ziet het aan de buitenkant niet maar toch ben ik een notoire stresskip. Ik heb geleerd om mijn rol als relaxed rondscharrelend wezen met verve te spelen maar ondertussen zit er altijd wel een ei in de weg. Vreemd genoeg ben ik dan weer wel gezegend met een geduld dat niet van deze wereld is. Die lijdzaamheid heb ik rond mijn zesde opgedaan en is nooit meer verdwenen.

Ik logeerde bij mijn grootouders omdat mijn moeder in het ziekenhuis lag. Ome Gerrit had als enige van de grote familie een auto. Of ik de zee al eens ooit gezien had, vroeg hij. Ik schudde mijn hoofdje. Hij zag dat ik verdrietig was en trommelde een loslopende schoonzus en mijn grootouders op.
‘Vandaag ga je iets moois beleven, manneke’, riep hij vrolijk. Het was half november. Een gure dag met harde wind en regenvlagen. Met z’n vijven namen we plaats in zijn Volkswagenbusje. Het was al middag en het busje reed niet zo hard. De reis leek uren te duren. De wind trok nog verder aan en de regen deed steeds enthousiaster mee. Het begon al te schemeren toen hij het busje parkeerde. We liepen een dijkje op. ‘Kijk’, zei ome Gerrit toen we er bovenop stonden. Hij wees vooruit. ‘Daar ligt de zee.’ De schemering en de regen hadden gezelschap gekregen van dichte mist. Ik zag niets.
‘Mooi’, zei ik.
We reden weer naar huis.

Het kamertje waar ik bij mij grootouders sliep, had houten wanden. Het was midden in de nacht en ik kon niet slapen. De zee die ik niet gezien had en mijn moeder in het ziekenhuis spookten door mijn hoofd. De houten wand had openingen. Dat heb je soms met houten wanden. Gaatjes van knoesten. Ik had ooit van Hansje Brinker gehoord die zijn vinger in de dijk stak om het land voor een overstroming te behoeden en ook ik stak mijn vinger maar eens diep in een opening. Ik kreeg hem er niet meer uit. Zindelijk was ik nog steeds niet en ik plaste van spanning in mijn broek. Ik wilde niemand tot last zijn en bleef stilletjes liggen. Uren later hoorde ik een haan kraaien. Mijn grootmoeder kwam even daarna mijn kamertje binnen. Mijn vinger zat nog steeds muurvast.
‘Heb je lekker geslapen en gedroomd van de zee?, vroeg ze.
‘Ja, oma’, zei ik.

Nog twee stukjes om te lezen :

Onderbroeken

Onderbroeken

Als puber en adolescent droeg ik steevast witte onderbroeken. Enige vrije keus had ik niet. Er waren waarschijnlijk ook geen andere kleuren beschikbaar. Maar als ...
Ketchup

Ketchup

Ik ben helaas niet geslaagd voor de opleiding emancipatie. Met grote moeite heb ik voldoendes kunnen halen voor de vakken stofzuigen, strijken en afwassen maar ...

23 gedachten over “Geduld is een schone zaak”

  1. Onvoorstelbaar, dat je zo in slaap gevallen bent, met je vinger in het gat van die houtwand. De tijd verstreek tijdens de rit in het busje op de heen en terugweg en ik vraag me ook af wat de reactie van je oma was toen ze je uiteindelijk zo in bed zag liggen…..
    Beeldend en boeiend geschreven, Mies.

    Beantwoorden

Reageren mag altijd