De filosoof, de hond en de bruiloft

In een zeldzaam helder moment besloot ik om mijn continue gepieker in te ruilen voor rustig denken. Het verschil tussen die twee had ik niet helemaal scherp en dus trakteerde ik mezelf op een abonnement en een boek.

Het blad dat binnenkort op de deurmat valt, is Filosofie Magazine en het boek waarvoor ik naar de boekhandel snelde, is een graphic novel van Barbara Stok getiteld ‘De filosoof, de hond en de bruiloft’. Als dat mijn denken geen boost zou geven en mijn gepieker ging stoppen dan wist ik het ook niet meer.

Ik ben de laatste tijd een liefhebber geworden van het ‘literaire stripverhaal’ en het boek van Barbara Stok over Hipparchia had ik in een mum van tijd uit. Hipparchia was één van de eerste vrouwelijke filosofen. Ze leefde in de vierde eeuw voor onze jaartelling in Griekenland.

Ik mag die stoere Hipparchia wel, dacht ik regelmatig tijdens het lezen. Toen ik me realiseerde dat ik zoiets zomaar kon denken zonder daar verder over te gaan zitten piekeren, maakte ik een vreugdesprongetje. Dat mijn linkervoet daarbij omklapte, deerde me niet.

Nadat ik het boek had dichtgeslagen, zette ik de tv aan en keek ik vijf minuten naar een paar opgefokte politici die het zoals altijd niet met elkaar eens waren. Ineens had ik genoeg van lui die ons steeds met een stalen gezicht van alles beloven, maar bij wie het geheugen later hun zwakste punt zal blijken te zijn. Ik trok de stekker van de tv uit de muur. Vanaf nu zou ik meer dan voldoende tijd hebben om te lezen en na te denken.

Mijn vrouw bleek bij thuiskomst niet gecharmeerd te zijn van mijn actie om de tv het zwijgen op te leggen.
‘Doe die stekker er weer in’, sommeerde ze.
‘Ik pieker er niet over’, zei ik stoïcijns.

Hipparchia komt uit een rijke familie en is behoorlijk tegendraads. Het kost haar vader moeite om haar uitgehuwelijkt te krijgen. Eindelijk is er in Athene weer een kandidaat voorhanden. Het wordt tijd want Hipparchia gaat er niet jonger op worden. Ze blijkt een stoere vrouw met ballen te zijn die dappere keuzes maakt. Geen weelde en luxe voor haar als ze besluit om niet te trouwen met de beoogde bruidegom en zich aansluit bij de cynici die de wereldse rijkdom verwerpen. Later treedt ze wel in het huwelijk met eigenzinnige filosoof Krates. Samen leven ze als bedelaars in de straten van Athene.

Barbara Stok tekent en schrijft geweldig. ‘De filosoof, de hond en de bruiloft’, is een prachtig boek dat tot nadenken stemt.

Waardering: 4 uit 5.