Doorgang – David Mitchell

De Brit David Mitchell (1969) is een schrijver die met zijn stijl geen gebaande paden wenst te bewandelen. Zijn boek Wolkenatlas (Cloud Atlas) uit 2004 is daarvan het meest fenomenale voorbeeld.  In Wolkenatlas worden zes verhalen in totaal uiteenlopende stijlen tot halverwege verteld waarna er in omgekeerde volgorde naar de climax toegewerkt wordt.
In 2012 werd het complexe Cloud Atlas verfilmd met Tom Hanks en Halle Berry in de (elk zés) hoofdrollen.

Zijn laatste boek Doorgang uit 2015 is een behoorlijk stuk dunner dan Wolkenatlas. Slechts 206 pagina’s telt het boek.
Mitchell creëert in Doorgang een bijzondere en lugubere wereld. In een weggemoffeld steegje ligt Slade House waar Rita Bishop en haar zoon door de bewoonster Lady Grayer zijn uitgenodigd. De twee keren nooit meer in de bewoonde wereld terug.
Eenzelfde lot staat nog meer toekomstige bezoekers te wachten. Om de negen jaar meent er iemand door het haast onvindbare poortje te moeten wandelen.

Mitchell - Doorgang

David Mitchell gaat op een overtuigende manier om met horrorelementen, fantasy, tijd en het vergaren van zielen. Een literair spoorverhaal om je vingers bij af te likken.
De kracht van Mitchell schuilt hem in het aannemelijk maken van bovenaardse zaken die je verstandelijk beredeneerd linea recta de prullenbak in zou kieperen. Dat tekent natuurlijk zijn grote schrijversklasse. Tel daar een heerlijke schrijfstijl en een portie humor bij op en je hebt een paar uur bovennatuurlijk leesplezier.

Waardering: 3.5 uit 5.

Nog twee stukjes in deze categorie :

Een mooie jonge vrouw - Tommy Wieringa

Een mooie jonge vrouw – Tommy Wieringa

Je zult maar een boekje moeten schrijven dat zo’n 700.000 keer over de toonbank gaat tijdens de jaarlijkse boekenweek. Ik vermoed dat veel schrijvers staan ...
Bede aan de zee

Bede aan de zee – Khaled Hosseini

Enkele jaren geleden kwam er een Syrisch gezin twee deuren van ons af wonen. Vriendelijke en aardige mensen die de eerste avond al met een ...

10 gedachten over “Doorgang – David Mitchell”

  1. de wolkenatlas lijkt me heel interessant, de film heb ik volgens mij niet gezien 😉 – aan horror begin ik niet, ook niet aan spookverhalen – veel te enerverend, zoiets als met de boot naar de andere kant van de zee, brrr

    • Nu is Wolkenatlas ook wel een erg speciaal en bijzonder boek. De film kon daar – hoewel zeker niet slecht – onmogelijk de kern van verbeelden.

      Ik snap de vergelijking met de zee 🙂

  2. Bijzonder verhaal Miesje. De kaft sprak me erg aan. Roman, staat erop. Als ik jouw recensie lees, dan lijkt het inderdaad meer op een horror/ thriller. Lijkt me een boek waar ik slapeloze nachten van krijg. Misschien is wolkenatlas wel iets voor mij.? Groetjesss! Patrieske.

Reacties zijn gesloten.