De zin van het leven – Fokke Obbema

Waartoe zijn wij hier op aard? Ik was bijna met pensioen en ik wist het nog steeds niet. Al ver voor de coronacrisis kwam het boek met interviews op mijn nachtkastje te liggen. Af en toe las ik voor het slapengaan een vraaggesprek in de hoop er wijzer van te worden. Toen stond de wereld plotseling stil door het virus en werd de vraag nog prangender en relevanter.

De zin van het leven heet het boek van Fokke Obbema. Deze journalist van de Volkskrant kreeg enkele jaren geleden midden in de nacht een hartaanval. Gelukkig was zijn vrouw alert. Obbema overleefde het en hield er tegen alle verwachtingen in niets aan over. Toch moest hij iets met die heftige en beangstigende ervaring.

Veertig min of meer bekende Nederlanders interviewde hij. Sterrenkundige Vincent Icke, filosoof-cabaretier Tim Fransen, schrijver A.L. Snijders en filosoof Joke Hermsen om er een kwartet van te noemen. Mensen uit alle geledingen van de maatschappij. Mensen met levenservaring, met te overwinnen of overwonnen problemen, met een scherpe kijk op het leven en op de wereld waarin we leven. Eerst verschenen de interviews in de Volkskrant en daarna werden ze opgenomen in dit fascinerende boek. De zin van het leven staat vol met indringende vraaggesprekken. Stuk voor stuk zeer lezenswaardig. Prachtig zijn ook de foto’s. Alle geïnterviewden met de ogen gesloten.

Waar doen we het op deze kleine blauwe bol eigenlijk voor? Waarom huppelen we hier zo kort rond en verdwijnen dan weer in het grote niets? Wat is de zin van het leven? Er zijn ontelbaar veel invalshoeken en antwoorden. Vooral in deze tijd van angst en spanning, maar ook in die van enorme gedrevenheid en medemenselijkheid is het een vraag waar we best even stil bij mogen staan.

Waardering: 4 uit 5.