De tv-flater van de eeuw

Ontredderd zit ik op zondagmorgen voor me uit te staren. Het bordje Brinta staat onaangeroerd voor me. Geen VPRO-boeken om tien voor half twaalf. Vijftien jaar lang sloeg ik bijna geen aflevering over, maar nu is het gedaan met de pret. Het ongeloof is van mijn gezicht te lezen. De allergrootste tv-flater van de eeuw komt op het conto van de VPRO. Geen boekenliefhebber die de keuze snapt. Dat een paar hotemetoten dat geweldige VPRO-boeken de nek om moesten draaien, is onbegrijpelijk.
Het einde van VPRO-boeken is voor mij reden genoeg om de tv van drie hoog achter uit het raam te kieperen. Dat dat niet gebeurt, heeft twee redenen: ik woon niet op drie hoog en ik wil Maarten van Rossem niet missen. Ik ontdekte De slimste mens pas na twaalf seizoenen, maar nu zit ik door de week elke avond vijftig minuten aan de buis gekluisterd. Speciaal voor Maarten.

Maarten van Rossem was een jaar geleden te gast in Barts BoekenClub. Barts BoekenClub komt niet op tv en dat is ongelofelijk jammer. Bart Gielen, de presentator, interviewt schrijvers in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. Hij doet dat op een heerlijk relaxte manier in een huiselijke setting. De interviews zijn gelukkig op YouTube te zien. Nu VPRO-boeken uit de programmering is geschrapt, moet Bart Gielen maar op tv. Het allermooiste zou zijn dat de VPRO zijn stupide dwaling inziet en VPRO-boeken als de wiedeweerga weer uit gaat zenden én dat Barts BoekenClub door een andere omroep aangekocht wordt.

Ik snap met de beste wil van de wereld niet waarom alles dat een beetje echt naar boeken ruikt zo behandeld moet worden bij de publieke omroep. Boeken lezen is het mooiste dat er is. Daar horen goede tv-programma’s bij die het leesvuur aanwakkeren. VPRO-boeken was daar dé exponent van. Eerst met Wim Brands, daarna met Jeroen van Kan en de laatste tijd met Tjitske Mussche en Carolina Lo Galbo. Heerlijke persoonlijkheden met ieder hun eigen manier van interviewen. Ik wil VPRO-boeken terug en ik wil Barts BoekenClub met die geweldige gastheer Bart Gielen als tweede boekenprogramma op tv.

Maarten van Rossem schreef het essay ‘Wat is geluk?’. Voor mij is geluk een goed boekenprogramma én De slimste mens op tv. Meer verwacht ik niet van het leven.
Volgens mijn eigen privacypagina plaats ik hier geen linkjes naar YouTube. Jammer, want dan hoorde je direct Maarten van Rossem in Barts BoekenClub over dat boekje. Nu zul je zelf even moeten zoeken.

Pet Semetary

Haren overeind

/ Boekleven, Lezen
Overpeinzingen

Overpeinzingen

/ Boekleven, Lezen