De tijd gaat snel, gebruik haar wel

‘A je to’ om met Buurman en Buurman te spreken. De klus is geklaard, het werk zit erop, klaar is Kees. Mijn adrenalinepeil kan weer kalm zakken naar een acceptabele hoogte.
Poeh..poeh, zucht…zucht, kreun..kreun. Het waren me de hectische maandjes wel.
Het heeft een jaartje of zestig geduurd, maar eindelijk is het dan toch tot me doorgedrongen om niet overal ‘ja’ op te zeggen. Zeker niet als je geen flauw benul hebt in welk wespennest je je begeeft. Toch heeft het redigeren van het manuscript van die schrijver, die een paar deuren van me af woont, absoluut zijn positieve kanten gehad: ik heb iemand een groot plezier gedaan, ik ben vijf kilo afgevallen en ik ben twee maanden niet op facebook geweest. Dat laatste was een ware verademing durf ik uit volle overtuiging te stellen. Gut oh gut, wat slurpte dat programmaatje van Mark Z. altijd eng veel tijd op zeg. Dat inzicht kwam, na al dat redigeerwerk, zo onverwacht dat ik daar toch een klein kwartiertje van bij moest komen.

De facebook-app heb ik zonder dralen van mijn smartphone geknikkerd, tegen de groepen waar ik lid van was, heb ik vrolijk geroepen: ‘Ik zwaai met mijn handje heel hard heen en weer en zeg tot al die groepen tot zeker nooit meer weer’ en mijn vriendenlijst ga ik binnenkort met een nieuwe bezem te lijf.
Toch ga ik mijn account niet opzeggen. Velen hebben dat vanwege de recente ontwikkelingen wel gedaan of staan op het punt dat binnenkort te doen. Ik volg met plezier een paar mensen en nét iets minder mensen volgen mij ook. Daarom blijf ik lekker wel lid. Van het liken en slappe onzin verkopen stap ik af. Vijf minuutjes per dag kan en wil ik wel spenderen aan Facebook.
De tijd die ik bespaar, ga ik besteden aan relaxed schrijven en ongegeneerd veel boeken lezen. Dat is volgens mij aangenamer, zinvoller en gezonder dan nutteloos op dat platform rondhangen. De ons ter beschikking staande tijd vliegt voorbij kan ik vertellen. Hoe ouder je wordt, hoe zekerder je daar van bent.
‘De tijd gaat snel, gebruik haar wel’ heb ik dus vol overtuiging tegen mezelf gezegd. Altijd handig zo’n boek met spreekwoorden en gezegdes.

Om nog een stukje te lezen :

22 gedachten over “De tijd gaat snel, gebruik haar wel”

  1. Gelukkig blijf je nog bij ons. Zelf probeer ik fb time zo minimaal mogelijk te houden. Het voordeel bij mij is dat ik geen smartphone heb en dus mijn laptop moet aanzetten. Die staat dan ook nog eens boven in mijn atelier/studeerkamer. Tijdens het schilderen en studeren “kijk” ik meestal niet op fb.

    1. Dan heb je prima zaken ingebouwd om het te beperken. Zoals gezegd heb ik die app nu van mijn smartphone afgegooid. Dat scheelt al enorm.

  2. Goh, blij dat je er weer bent. Ik kijk soms dagen niet op Facebook. Dat kan natuurlijk ook. Ik vergeet ook vaak te kijken op whatsapp en dat vinden sommige mensen heel eigenaardig. En onhandig. Maar hoe moet ik anders ooit een boek uitkrijgen! Veel groetjes van Hanneke

Reacties zijn gesloten.