De slimste mens

Er was geen archivaris beschikbaar op het werk. Of we de documenten uit de ordners zelf even over konden hevelen naar kartonnen dozen. Graag om tien uur klaar. Het papierwerk diende per doos bij elkaar gehouden te worden door een ingenieus systeem bestaande uit drie plastic frutseltjes. Ik had zoiets complex nooit eerder aanschouwd en snapte pas tegen de lunch hoe die vermaledijde constructie werkte.
Ik ben de slimste mens niet en al zeker niet op dát gebied. Mijn technisch inzicht is nog bedroevender dan allerbelabberdst. Toch blijf ik, door schade en schande wijs geworden, stoïcijns onder mijn eigen gestuntel. Zélfs als mijn collega’s meewarig hun hoofd schudden. Op mijn favoriete trui valt de tekst ‘Keep calm and read books’ te lezen. Van zo’n instelling moet ik het vaak hebben.

Ik hobbel in het leven pijnlijk achter alles aan. Of het nu gaat om social media, herenmode, plastic dingetjes om papier bij elkaar te houden of tv-programma’s: ik ben altijd de laatste die er weet van heeft of er iets van snapt.
Een aantal maanden geleden zag ik Philip Freriks en Maarten van Rossem voor het eerst samen in een quiz en ik was meteen verkocht. De slimste mens scheen al héél veel seizoenen uitgezonden te worden, maar ik had er geen benul van gehad.
Avond aan avond zat ik de afgelopen weken voor de buis, maar helaas is het al weer over met de pret. De finale was een heerlijke climax. Wat een geweldig programma heb ik toch ontdekt. Ik kan niet wachten tot die ex-nieuwslezer en die oude brombeer aan seizoen zestien beginnen.

Boeken lezen, De slimste mens kijken en af een toe een stukje schrijven. Veel meer heb ik op mijn leeftijd niet nodig om een beetje lekker in mijn vel te zitten.
Mijn trui met dat ‘Keep calm and read books’ erop is zo goed als versleten. Het is de hoogste tijd voor een nieuw exemplaar met een veel kleiner lettertype. Er zal beduidend meer tekst op moeten kunnen. Geen Engelse slogan deze keer, want mijn moerstaal is me lief. Ik kwam na wat passen, meten en schrappen tot het opschrift: ‘Blijf kalm, lees boeken, schrijf elke week een stukje, kijk de slimste mens en weiger dossiers te archiveren met behulp van plastic frutseltjes’.