De schim – Jo Nesbø

Als je zelf al een tijdje als een schim rondhuppelt, kun je altijd een boek lezen met precies dat woord in de titel. Laat de Noorse schrijver Jo Nesbø nu toevallig De schim hebben geschreven en ik het op mijn e-reader hebben staan. Soms tref je het maar als lezende mens.

Nesbø (Oslo, 1960) is een alleskunner. Hij speelde betaald voetbal, studeerde economie, is een bekend muzikant en schrijft kinderboeken en thrillers. In Nederland zal hij het meest bekend zijn als schrijver van de Harry Hole-reeks. De teller met deze bijzondere speurder staat inmiddels op twaalf. Het is aan te raden om de serie in chronologische volgorde te lezen. Ik ben nogal eigenwijs en houd me niet aan mijn eigen advies. Ik las eerder alleen deel 6 en nu dan deel 9.

In De schim maakt Jo Nesbø het de lezer niet gemakkelijk. Het is een kwestie van je thrillerkopje erbij zien te houden. Nesbø houdt ervan om dingen weg te laten en de lezer na te laten denken. Het komt allemaal subliem bij elkaar, maar je dient scherper te blijven dan een aardappelmesje. Het plot in De schim kent maar één verhaallijn, maar die steekt sterk in elkaar. Beetje bij beetje ontvouwt het complexe verhaal zich. De lezer krijgt het toegediend door Harry Hole zelf, de op de grond op sterven liggende Gusto en de rat die om het lichaam heen drentelt. Geen alledaags trio, maar wel een sterke vondst van Nesbø.

Harry Hole kampt met grote problemen uit zijn verleden. Een grote snee over zijn gezicht heeft hem getekend, maar drugs en alcohol nog meer. Harry is niet meer bij de politie en zit in Hong Kong. Hij keert terug naar Oslo als Oleg Fauke, de zoon van Harry’s vroegere liefde Rakel, gearresteerd is voor de moord op Gusto. Harry is overtuigd van Olegs onschuld en zet alles op alles om de waarheid te achterhalen. Het boek speelt zich af tegen de achtergrond van de drugshandel in Oslo. Een man genaamd Dubai is de kwade genius. Niemand weet wie Dubai is of hoe hij eruit ziet. Dubai is de schim.

Deze thriller van Jo Nesbø blinkt uit in de beschrijvingen van de karakters en in de keuzes die ze maken. Of die nu van Oleg, Dubai, Gusto, Rakel of Harry Hole zelf zijn. Zelf de rat grijpt je aan. Psychologisch is het een ijzersterk boek. Als thriller soms net iets te bedacht in elkaar gestoken. Een puzzel van honderd stukjes is niets, maar één van tienduizend hoeft voor mij nu ook weer niet. Vijfduizend was beter geweest.

Een minpuntje is ook dat Harry Hole op wel erg spectaculaire manieren aan aanslagen en onheil weet te ontkomen. Die andere Harry – Houdini de boeienkoning – is er niets bij. Aan het einde van De schim zijn de meer dan zeven levens van Harry Hole op. Hij hangt er definitief in. Jo Nesbø beschrijft de apotheose overtuigend en aangrijpend. De deur laat Nesbø wel op een kiertje staan. Eentje waar nog amper licht doorheen valt. Het lijkt onmogelijk dat Harry Hole nog ooit terugkeert. Maar zoals gezegd volgen er nog meer boeken in deze serie. Misschien dat ik in deel 10 maar eens ga uitzoeken hoe Nesbø hem dat geflikt heeft.

Ik word een steeds grotere fan van Scandinavische thrillerschrijvers. Henning Mankell, Yrsa Sigurdardottir, Jussi Adler-Olsen, Samuel Bjørk, Arnaldur Indriðason, Roslund & Hellström, Lars Kepler, Stieg Larsson, Arne Dahl en Jo Nesbø. Stuk voor stuk toppers. Nu ik een beetje een schim van mezelf ben, ga ik er nog maar eentje uit mijn thrillerkast halen. Een Scandinaviër helpt altijd.