De meeuw op één poot

Ik zag de meeuw op één poot staan op een paal in de zee. Er schoten drie vragen door mijn hoofd waarvan ik er geen enkele op stel en sprong wist te beantwoorden. Die onwetendheid zat me daar op Texel absoluut niet lekker.
Waarom stond die meeuw op één poot?
Waarom stond die paal midden in de zee?
Waaraan kon je zien of die meeuw een hij of een zij was?

Ik begon diep na te denken. Mijn vrouw zag de bui al hangen en deed er het zwijgen toe. Na een klein half uurtje had ik het raadsel van het staan op één poot opgehelderd. Als de meeuw ook de andere poot in zou trekken dan zou hij of zij met een ijzingwekkende kreet in zee storten. De klap zou heftig zijn omdat het een erg hoge paal was.

Verder redenerend begreep ik dertig minuten later ook waarom die paal zo pontificaal in zee stond. Als de paal op het strand had gestaan, had de meeuw er niet op hoeven te landen. Dan zou hij of zij op het strand gewoon droge poten hebben gehouden.

Ik snapte ook, toen er weer twee kwartieren verstreken waren, dat de vraag of de meeuw een hij of een zij is een volstrekt onzinnige was. Een meeuw is natuurlijk geslachtloos. Ze komen uit een ei en leggen later ook zelf weer eieren. Het is voor een meeuw onlogisch om een geslacht te hebben. Dat ik ooit vier jaar biologie had gehad, kwam me bij deze redenatie goed van pas.

Terug in ons gehuurde huisje deed ik trots verslag aan mijn vrouw van mijn antwoorden op die prangende vragen. De volgende dag kocht ze een vogelboek.
‘Hier’, zei ze, ‘het ontbreekt je nog wat aan kennis aangaande het leven van onze gevederde vrienden.’

Ik had het boek diezelfde avond al uit. Er was een fascinerende wereld voor me opengegaan. Zo las ik dat vogels op één poot staan om hun lichaamswarmte vast te houden. Vanwege de huidige gasprijs leek het me de moeite waard om dat staan op één poot zelf ook eens te proberen. Ik hield het met mijn ongeëvenaarde doorzettingsvermogen twintig minuten vol.

Gelukkig heb ik nog een week vakantie. Als ik weer aan de slag moet, hoop ik dat de pijn in mijn onderrug weer wat draaglijker is en dat de spieren van mijn linkerbil hun verrekkingen te boven zijn.

Valkenswaard,