De dampdegens kruisen

Het was een trieste dag die vrijdag de 20e mei. De Tabaks- en rookwarenwet ging in. De oude Tabakswet uit 1990 werd vriendelijk bedankt voor de moeite en aan de kant gezet.
De naamswijziging zou er mede voor gaan zorgen dat het gezondere alternatief voor roken geen enkele kans meer zou krijgen. Het dampen kon nu vakkundig de nek omgedraaid worden.
Ik heb me ruim veertig jaar door de tabaksindustrie in de luren laten leggen. Natuurlijk was ik er zelf bij en had ik de buil shag veel eerder vaarwel moeten zeggen. Maar ik geef het je te doen om afscheid te nemen van iets waar alles aan gedaan is om het vooral zo verslavend mogelijk te houden.
Meer dan 4000 chemicaliën zitten er in rookwaar. Die zijn er willens en wetens in gestopt om de rookketting bijna onbreekbaar te maken. De regeringen lachten in hun geniepige vuistjes omdat de accijnzen gigantisch waren en meer dan welkom om de bodems van de schatkisten aan het zicht te onttrekken.

Het dampen won razendsnel terrein. Rokers stapten over en gingen zich kwieker en gezonder voelen. Ze hielden flink geld over want dampen was veel goedkoper. Steeds meer bedrijven bedienden de dampmarkt met kwalitatief hoogstaande dampers en goede en smaakvolle vloeistoffen. Het dampen was aan een onstuitbare opmars bezig en zou op termijn het ellendige roken definitief een halt toe roepen.
Dat laatste bleek helaas te mooi om waar te zijn. De tabaksindustrie schoot wakker en zag haar gouden handel al in rook opgaan. Er zat niets anders op dan het dampen met dubieuze onderzoeken in een kwaad daglicht te stellen. Hoe minder er gedampt zou worden, hoe meer mensen er aan de tabak zouden blijven hangen. Het lukte om het dampen de nieuwe wet ingesleurd te krijgen. De schade voor de tabaksgiganten kon zo beperkt blijven.

Ik ben de eerste die vind dat onpartijdig onderzoek naar de gevolgen van het dampen belangrijk is. Ook is het volkomen terecht dat er regels zijn die de jeugd ontmoedigen om nicotine tot zich te nemen.
Ik damp nu anderhalf jaar. Ik weet na die tijd absoluut zeker dat dampen veel gezonder is dan roken. Ik merk het aan alles. Ik voel me als bijna zestigjarige weer twintig. Nou vooruit, dertig dan. Dat er ruim honderd euro per maand meer in mijn portemonnee blijft zitten, is ook bijzonder aangenaam.
De dampwereld is met deze absurde wet de grote verliezer. Twee keer raden wie de winnaar denkt te zijn. Toch zal de tabaksindustrie van een koude kermis thuis komen. We gaan de dampdegens kruisen. Net zo lang tot het in de hersenen van de politici doordringt dat dampen een krachtig en onmisbaar middel is om het roken voor eens en altijd het nakijken te geven.

13 gedachten over “De dampdegens kruisen”

  1. Al die wetten en regelgeving lijken nooit te maken hebben met waar ze voor opgesteld zijn. Het gaat om e.o.a. manier altijd om geld, lijkt het. Succes met het dampen of het stoppen er mee.

  2. Ik kan me jouw frustratie hierover heel goed voorstellen Mies. Het is inderdaad het grote geld dat steeds roet in het eten gooit, op allerlei gebied overigens. En…..ik vond je zinnen toch nog humoristisch hier en daar, dus zeker niet te zwaar! 😉

Reacties zijn gesloten.