Bot – Charles den Tex

Het eerste boek dat ik van Charles den Tex las was geen thriller maar het boekje “Van Aai-instrument tot Zwaluwstaarten” uit 2000. Het was een woordenboek van het Nederlandse adviseursjargon. Dat klinkt wat saai misschien maar ik werd toen al gegrepen door de heerlijke schrijfstijl van Den Tex.
Later kwam ik er achter dat hij ook thrillers schreef. Vanaf dat moment ben ik fan van hem.
Drie keer won Charles den Tex de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller. In 2002 won hij De Gouden Strop met Schijn van kans, in 2005 met De macht van meneer Miller en in 2008 met CEL.

Het moge duidelijk zijn dat Charles den Tex een gevestigde naam is in de Nederlandse thrillerwereld. In zijn laatste thriller Bot laat hij weer met verve zien waarom dat terecht is.
Bot is een boek van deze tijd. Wat kunnen computerprogramma’s, hoe zijn ze te manipuleren en hoe kun je er de macht mee naar je toe trekken?

Bas Pantier is een whizzkid die wat schimmige opdrachtgevers heeft maar slecht betaald wordt zodat hij tamelijk krap bij kas zit. Als hij voor Willem Hartma, de grote baas van WillHold, iets nieuws op computergebied moet fabriceren, weet hij dat dat niet in de haak is. Het geld en de uitdaging maken veel goed. Bas is een innemend personage voor wie je, ondanks zijn soms wat laakbare handelingen, direct sympathie krijgt.
Het gedonder begint al snel als Willem Hartma in tamelijk compromitterende omstandigheden dood in zijn hotelkamer wordt aangetroffen. Er ontspint zich een machtsstrijd binnen het concern en Bas Pantier en zijn vriendin T-Li wordt het vuur na aan de schenen gelegd.

Bot is een technische thriller met aardig wat jargon. Je moet dus wel een klein beetje affiniteit met computers hebben. Charles den Tex schrijft zoals altijd erg filmisch. In een hoog tempo ontvouwt zich een doordacht plot. Het is geen thriller geworden waarbij je op het puntje van je stoel zit. Iets meer psychologische spanning had voor mij wel gemogen. Maar ondanks dat kleine gemis is dit boek van Charles den Tex opnieuw een heerlijke thriller.
Plot, karakters en verhaallijnen zijn dik in orde en staan garant voor aangenaam leesplezier.

Waardering: 3 uit 5.